maandag 2 mei 2016

De natte plekken van de Noordduinen

In de Noordduinen ontstaan ieder jaar op dezelfde plekken kleine plasjes en meertjes. De meesten drogen weer uit, in sommigen staat het hele jaar water. Af en toe gaat de maaier er overheen om het riet te kortwieken. De meeste plekken zijn niet vanaf de paden te bereiken. Deze liggen in 'verboden gebied'. Sommigen kan je vanaf de wandelpaden bewonderen.

Langs het Fazantenslag, ligt in de diepte een kleine poel. Hier staat het hele jaar wel wat water in. De zon komt er zomers moeilijk bij.



Vanaf de Oorlogsweg, bij het Fazantenslag, zie je drie kleine poelen. Soms, na grote regenval vormt zich een grotere plas. Naarmate het droger wordt verdwijnt deze weer.





Richting Noordwijk vormen zich soms grote plassen. Schitterend om te zien en een ideale speelplaats voor Luca!




 Tussen het Fietspad en de Oorlogsweg, in de buurt van het Kachelduin ligt een prachtige natte plek. Niet te bereiken voor de maaier en het hele jaar door riet.


 Er vlak naast, zichtbaar vanaf het fietspad, ligt een kleine plek. Mooi rond, precies in het midden water!


De allermooiste plek is het Bosmeertje. Niet te bereiken en verboden gebied voor iedereen. Maar goed ook, want zoiets moois moet wel bewaard blijven! Ik liep er, zonder Luca, met toestemming van Boswachter Thomas, 10 minuten rond. Wat een schoonheid!








Tussen het fietspad en de Golfbaan, ligt een kleine plek. Bijna het hele jaar droog.



Aan de rand van het bos, ligt een klein meertje. Middenin een kwetsbaar grasveld. Dit jaar heeft een stel Nijlganzen hier domicilie gekozen. Er zwerft echter ook een reiger rond....... 


De laatste is een mooi meertje op de kruising van de Duindamseslag en het fietspad. Schoon water en veel zoemende insecten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten