vrijdag 23 januari 2015

Uitzicht vanaf het Trappetjesduin over de Noordduinen


Klik de grote foto eens aan als je achter je PC zit.!

                                                          *


Hierboven een detail van de grote foto bovenaan. In het midden van de detailfoto een vosje die zit te genieten van het zonnetje. Op de grote foto bij de * !


Ook konijntjes hebben honger...

Niet alleen de reeën en de damherten eten bast. Ook konijntjes kunnen er wat van als ze honger hebben. Volledig rondom kaal. Als je heel dichtbij kijkt, zie je de sporen van heel kleine snijtandjes.


Wat is een nachtvorstje toch mooi.....

Daar waar de schaduw is, blijft het mooi wit.....






Een gewone Reiger of toch een bijzondere?

Aan het begin van onze ochtend wandeling zagen Luca en ik vanmorgen een donkere reiger langs de sloot. Een voorbijganger attendeerde mij op deze 'zwarte' Reiger. TRja...de Reiger zag er inderdaad erg donker uit. Een zwarte Reiger zal het zeker niet zijn. Daar is de kleur te grijs voor....Toch een gewone Blauwe Reiger? U mag het zeggen! Meer weten over alle reigers? klik dan hier!


donderdag 22 januari 2015

Lekker scharrelen en hippen tussen bladeren en mos : de Merel

De Merels blijven tijdens de winter lekker in de Noordduinen. Onder de bomen in het bos, hakken en wroetend naar insecten, zaden etc. Meer te weten komen over de Merel? Klik dan hier!


dinsdag 20 januari 2015

De zon komt op......

De Noordduinen op z'n mooist!


Mos....het blijft mooi die kleur

Onder de struiken, daar waar het zonlicht moeilijk komt en het lekker vochtig is. Voor dat je het weet is zo'n oude boomstam helemaal bedekt met een prachtig mos. 


Reebok met bastgewei in de Zeereep

Op grote afstand, maar ook mooi vastgelegd, dit Reebokje met bastgewei. Het zonnetje kwam even door en dan moet je wel uit de struiken komen!  Hij stond niet alleen. Achter hem stond waarschijnlijk z'n wederhelft. Heel even te zien, maar niet op de foto.

Dapper Dambokje op een duintop

Beetje ver weg, maar toch mooi om te fotograferen.

Ganzen.....

Vanmorgen in alle vroegte honderden ganzen op trektocht boven de Noordduinen. vanaf het Kachelduin kon je zien dat ze van over zee kwamen. Eerst een stukje land in en dan in zuidelijke richting.


maandag 12 januari 2015

Januari...en op Terschelling staat de Gaspeldoorn in bloei.

Hoe mooi wil je het hebben. Storm, regen, zon en ook nog bloeiende Gaspeldoorn. Daarvoor moet je nu op Terschelling zijn. Met uitzicht over de Noordsvaarder.



De Steenloper

Aan de haven van Terschelling troffen we deze bijzondere Poolgast aan. De Steenloper. Bij ons aan de kust ( Scheveningen en Noordwijk) heb ik ze nog nooit gezien. Op Terschelling is deze Poolbroeder een vaak geziene gast. Meer weten over de Steenloper? Klik dan hier!



Scholeksters!

Ondanks dat de Scholekster een bedreigde vogelsoort is, kom je ze op Terschelling in grote getale tegen. Grote groepen staan in de weilanden of op de dijk. terwijl de storm over het wad raast. Hier en daar groepjes scherend over de zee. Genieten!







Een Eidereend langs de wallekant.

We zijn een weekendje met Luca op Terschelling geweest.  2 flinke wandeltochten gemaakt, terwijl het stormde, regende en zonnig was. Niet al te veel dieren kunnen bekijken. Toch wel mooie plaatjes kunnen schieten. Hier een Eider die zich niets aantrok van ons en van Luca en lekker bleef zitten







woensdag 7 januari 2015

Kruipmos....

De juiste benaming weet ik niet. Maar mooi is het wel. Langs het Paardenpad zag ik een klein veldje met een mooi mosje dat zich aan allerlei takjes omhoog werkt...Kruipmos?  Wie het weet mag het zeggen!


Schuilplaatsen, overal in het Noordduinse bos.....

Vorig jaar is in het bos de boomkap geweest. Honderden dennen werden gerooid en 'geschoren' afgevoerd. Alleen de takken en de kruinen bleven liggen. Het duurt natuurlijk een flink aantal jaren, maar als onze kinderen groot zijn, misschien dat dan alles er weer een beetje behoorlijk bij ligt. Die overtollige takken en kruinen zijn ook een dankbaar object om op stille plaatsen een hut te bouwen. Dat gaat niet op een kinderachtige wijze. Nee, als je goed oplet, zie je dat er professioneel  gebouwd is. En...op strategische plaatsen. Precies daar waar veel Reeën en Damherten zich ophouden. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze hutten gebruikt worden als schuilplaats voor stropers. Vandaag spotte ik, langs het paardenpad, zo'n hut. met uitzicht op een klein dalletje waar tot voor kort nog een aantal reeën zich ophielden. In de Noordduinen weet ik er nog twee te vinden, waarvan er eentje een heel schootsveld heeft op een vallei waar nooit iemand komt. 

Nieuwe bewoners in het Noordduinsebos?

Direct vanaf de parkeerplaats bij het begin van het pad trof ik luid kwetterend dit Halsbandparkietenpaartje ( 173 punten Wordfeud) . Nog nooit aangetroffen in de Noordduinen, maar eens moet de eerste keer zijn.



Boomkruiperje, altijd leuk om te spotten

Van tak naar tak, van boom naar boom...om de stam heen 'wandelen' geweldig! Je wist het misschien niet maar de Boomklever is één van de fraaiste zangvogels van bossen en parken.









Bijzonder is, dat de aanwezigheid van boomklevers mede afhankelijk is van de aanwezigheid van spechten. Ze broeden namelijk in  boomgaten of spechtengaten. Soms broedt hij ook in gaten in muren of in nestkastjes. Ze bouwen het nest dus niet zelf. Met behulp van modder die hard wordt, maakt hij de nestholte kleiner, zodat alleen de vogel zelf er in kan. Ook van binnen wordt de holte met modder bekleed. De bodem wordt bedekt met stukjes schors en dorre bladeren, die gebruikt worden om de eieren af te dekken. De broedduur bedraagt circa 2 weken. Waarschijnlijk broedt alleen het vrouwtje en wordt zij tijdens het broeden door het mannetje gevoerd. Beide vogels verzorgen de jongen. Deze vliegen na 24 dagen uit. Meestal is er één broedsel per jaar, heel soms twee. Gewoonlijk bestaat het legsel uit 7 tot 9 eieren. De eieren zijn melkwit met grote bruine vlekken en grijsviolette ondervlekken.

maandag 5 januari 2015

Wuivend riet op natte plekken....

De Noordduinen herbergt een aantal "natte plekken'. De meesten daarvan zijn in het najaar gemaaid en staan nu droog. Toch is er nog een plekje waar de maaier niet geweest is. Laat daar nu de mooiste pluimen staan.....



Maandagmorgen, het eerste Reegeitje van 2015

Maandagmorgen, 5 januari....rond de 5 graden, een klein briesje, de zon is net op en wolken schieten heen en weer. Nergens Wild te bekennen. Ook niet op de bekende  (geheime) plekjes....Op een onverwachte plek toch een Reegeitje kunnen schieten. Ze stond nieuwsgierig naar mij te kijken en verdween daarna over een duintop.


zaterdag 3 januari 2015

Wat je hoog haalt is lekker!

Het wordt schraal in het duin. Malse blaadjes zijn moeilijk te vinden, dus moet je allerlei toeren verrichten om aan eten te komen. Deze twee dames zag ik knagen in de Zeereep.